Regiony winiarskie Rumunii

0
6107
rumunia

Rumuńskie winiarstwo ma imponującą przeszłość. Badania archeologiczne wykazały, że prymitywne urządzenia do produkcji wina istniały tu już 6000 lat temu, a starożytni Grecy i Rzymianie zapewnili szeroką popularność rumuńskiego wina.

Dziś winnice w Rumunii zajmują łączną powierzchnię 275 tysięcy hektarów, a roczna produkcja wina to około 8 milionów hektolitrów (około 10% produkcji francuskiej), co pozwala Rumunii pozostać w pierwszej dziesiątce producentów wina w Europie. Sprzyjają temu czynniki geologiczne i klimatyczne sprzyjające uprawie winogron.

Chociaż odmiany francuskie są szeroko rozpowszechnione w Rumunii, rząd tego kraju podejmuje poważne wysiłki, aby wspierać lokalne odmiany winorośli. Jedyną przeszkodą w zasłużonym sukcesie rumuńskiego winiarstwa jest słabo rozwinięta infrastruktura produkcyjna i słaby system dystrybucji. Poważnych wysiłków wymaga również praca nad stworzeniem niezbędnego wizerunku rumuńskiego wina.

Karpaty Południowe

Ten region winiarski, słynący z winnic Muntenia, Oltenia, Dyalu Mare, Pietroazele, Valea Mare, Arges, Stefanesti i Dragashchi, leży u podnóża Karpat, zajmując terytoria na wzgórzach między nimi i na płaskiej równinie do południe. Jest szczególnie znany wśród koneserów wina Dyalu-Mare, gdzie produkują doskonałe wina z odmian Cabernet Sauvignon, Merlot i Black Pinot, które rosną na glebach bogatych w żelazo.

Najbardziej znane winnice w Dyalu Mare to Valya, Kaługaryaska, Tohan, Urlats, Cheptura i Pietroazele.

Na pagórkowatych tarasach Arges z lokalnych szczepów Feteasca Regala i tej samej Tamayoaz Romanyasca (z ewentualnym dodatkiem „pożyczonych” odmian Sauvignon Blanc, Welsh Riesling i Muscat Ottonel) powstają doskonałe lekkie wytrawne białe wina. Ogromne winnice Dragashani, zajmujące powierzchnię 10 000 hektarów, produkują lekkie wytrawne i różnorodne wina deserowe z odmian Muscat Ottonel i Tamayoaza Romanaska. Tarasy Drobeta-Turnu-Severin, które leżą nad brzegiem Dunaju, produkują dobre czerwone wina.

Karpaty Południowe

Winnice Segarchi, położone na południe od Krajowej, znane są głównie z lokalnego Cabernet Sauvignon. Karpaty Wschodnie (rumuńska Mołdawia).

Karpaty Wschodnie słyną z winnic Cotnari, Odobesti, Panchu, Nicoresti, Khushi i Dyalurile Moldovei. Region, którego gleby są mieszanką wapienia i czarnej ziemi, graniczy z Ukrainą i Mołdawią. Wina z tego regionu produkowane są z lokalnych odmian Feteska Alba, Feteasca Nyagra i Galbena z dodatkiem importowanych takich jak Riesling reński, walijski Riesling, Pinot grey, Traminer czy Sauvignon Blanc. Co więcej, często zdarza się, że te odmiany całkowicie zastępują oryginalne odmiany rumuńskie. W Karpatach Wschodnich znajdują się winnice Cotnari, jednego z najsłynniejszych regionów uprawy winorośli w Rumunii. Tu powstają 2 doskonałe wina deserowe – Graça i Tamayoaza Romanasca, które mają niezwykły aromat palonych ziaren kawy. Ciekawe mogą być również wina czerwone z odmiany Babasca Nyagra, pochodzące z regionu Nicoresti, a także doskonałe wina wytrawne z Khushi i Dyalurile Moldovei. Duża ilość tanich win białych i czerwonych produkowana jest na terenie miast Tecuch i Galati, w pobliżu granicy z Ukrainą.

Transylwania / Banat

To bardzo malownicza kraina, słynąca z lasów, starożytnych zamków i winnic Tarnave, Alba Iulia i Bistritsa. Produkuje doskonałe słodkie i niewielkie ilości wybornych białych win wytrawnych, z których szczególnie słynie region Tarnave. Podstawowe odmiany to Feteasca Regala, Feteasca Alba, Welsh Riesling, Muscat Ottonel i Sauvignon Blanc. Od niedawna powstała tu również produkcja bardzo dobrych win musujących metodą tradycyjną.

W Alba Iulia z winogron o maksymalnej dojrzałości produkowane są pełne, wytrawne i słodkie wina z odmian Feteasca Alba, Feteasca Regala, Welsh Riesling i Pinot grey. Z tych samych odmian produkuje się w Bistrita interesujące białe wina wytrawne. Nie zapominajmy o solidnych czerwonych winach z okolic słynącego z żelazistych gleb Minish (Kadarka i Cabernet Sauvignon) oraz Rekash (Cabernet Sauvignon). Dlatego też uważamy, że wycieczki do Rumunii są warte uwagi.

Dobrudża

Region położony jest w południowo-wschodniej części kraju, między Bukaresztem a Morzem Czarnym. Dobrudja słynie przede wszystkim z winnic Murfatlar.

Klimat jest gorący, a gleba prawie taka sama jak w Szampanii – luźny i kruchy wapień. Murfatlar to miejsce narodzin win słodkich i półsłodkich najwyższej klasy, które powstają z gron Feteasca Regala, Chardonnay, walijski Riesling i Pinot.

Produkują również doskonałe wina wytrawne i półwytrawne czerwone i białe z odmian Babasca Nagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Black Pinot, Muscat Ottonel i Tamayoaza Romanasca oraz Chardonnay, produkowane z wykorzystaniem szlachetnej pleśni, to prawdziwie światowa klasa wino.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here