W sklepach można spotkać duży wybór wędlin i kiełbas. Trudno jednak sprawdzić ich skład, a prośby o podanie zawartości mięsa w wędlinie nie zawsze kończy się pozytywnie. W większych marketach powstają stoisko z wędlinami naturalnymi, takie produkty można też coraz częściej spotkać w sklepach osiedlowych. Czy są to rzeczywiście artykuły lepszej jakości? Po odpowiedź na to pytanie zapraszam do dalszej części wpisu.
Jak powstają naturalne wędliny?
Wszystko zaczyna się od odpowiednio dobranego mięsa, które powinno pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Lokalne wędzarnie zaopatrują się u małych hodowców, co daje im pewność wysokiej jakości produktu. Podstawowym składnikiem wędlin powinno być mięso wolne od nadmiaru antybiotyków. Następnym elementem jest odpowiedni dobranie mieszanki przypraw oraz przeprowadzenie procesu peklowania. Do tego procesu w przypadku wędlin naturalnych należy ograniczyć do minimum środki konserwujące inne niż sól.
Czym różnią się wędliny naturalne od pozostałych?
Taki rodzaj artykułów może różnić się na pierwszy rzut oka wyglądem. Powinny tu być zauważalne części mięsa, a sama wędlina może mieć niejednolity kolor. Spowodowane jest to procesem wędzenia przy użyciu drewna. W środku wędlina może mieć szaro-różowy kolor w odróżnieniu od pozostałych artykułów, które są jednolite. Dodatkowo po zapoznaniu się ze składem powinien tam przeważać udział mięsa. Zapis, że na 100 gram szynki zużyto ponad 100 gramów mięsa, powinien być standardem. Różnica będzie dotyczyła między innymi odparowanej wody przed otrzymaniem produktu końcowego. Jeżeli na etykiecie znajdzie się zapis „mięso oddzielone mechanicznie” lub znajdzie się tam wykaz ulepszaczy, to można mieć pewność, że wędlina nie jest naturalna.
Czy takie artykuły rzeczywiście są lepsze?
Można wyróżnić kilka podstawowych zalet wędlin naturalnych. Przede wszystkim ich smak jest lepszy od tych zwyczajnych. W związku z tym, że nie jest to produkt masowy można, liczyć na lepszą jakość towaru. Obecnie naturalne rzeczy zyskują na popularności, więc są dostępne w bardzo wielu wariantach. Dodatkowo po takie artykuły sięga się nie tylko ze względu na głód, z uwagi na ich wyjątkowy smak można sięgać po nie jako przekąskę. Wybranie naturalnych wędlin pozwoli dostarczyć do organizmu pełnowartościowe białka oraz witaminy odpowiedzialne za prawidłową pracę wzroku, oraz układu nerwowego. Co ważne takie produkty powinna charakteryzować wyższa trwałość, więc będzie można je przechowywać dłuższy czas w domowej lodówce.
W związku z dość dynamicznym rozwojem branży produktu naturalne można zakupić zarówno w powstających sklepach osiedlach, jak i na targach organizowanych weekendowo. Część sprzedaży jest już przenoszony do sklepów online. Pozwala to na zachowanie maksymalnej świeżości i nie naraża klienta na zakup produktu, który długo leżał w sklepie. Obecnie dostawy można się spodziewać nawet na drugi dzień. Biorąc pod uwagę walory zdrowotne oraz szerokie możliwości zakupu warto zdecydować się na wybór wędlin naturalnych.
Wędliny z Dębiny – sprawdź naturalne wędliny tworzone z pasją.